Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odveta za útok v Sýrii? O reakci se rozhodnu do dvou dnů, říká Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - O reakci USA na sobotní útok na syrské město Dúmá, při kterém byly údajně použity chemické zbraně rozhodne americký prezident Donald Trump v nadcházejících 24 až 48 hodinách. Informovala o tom agentura AP. 

Ministr obrany Jim Mattis již dříve dnes řekl, že Spojené státy zatím použití chemických zbraní při útoku na Dúmu nevyloučily, stejně jakou možnou odvetu v podobě amerických náletů. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) oznámila, že zahájila vyšetřování údajného útoku a událostmi v Dúmě se má večer na mimořádném zasedání rovněž zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Svaz zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM), což je sdružení mezinárodních humanitárních organizací financujících nemocnice v Sýrii, dnes uvedl, že při údajném chemickém útoku vládních sil na Dúmu zahynulo v sobotu nejméně 60 lidí a přes 1000 dalších bylo zraněno. Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel, stejně jako Rusko a Írán, což jsou spojenci syrské vlády.

Šéf americké diplomacie Mattis uvedl, že je nutné zvážit další kroky, pokud se použití chemických zbraní potvrdí. Zdůraznil přitom, že Rusko se v roce 2013 zaručilo, že syrská vláda zničí svůj chemický arsenál, čímž podle agentury AP naznačil, že Moskva za nejnovější incident nese částečnou odpovědnost. Další kroky Washington podle Mattise bude konzultovat se svými partnery v NATO. Možnost odvety v podobě amerického náletu na pozice syrské armády ministr obrany prozatím nevyloučil.

Americké ministerstvo zahraničí označilo útok za „neakceptovatelnou hrůzu", která si žádá náležitou reakci. Příznaky obětí podle ministerstva naznačovaly, že byly použity dusivé bojové látky, jako například chlór, a nervově paralytické chemické zbraně, kupříkladu sarin. Washington rovněž uvedl, že Damašek a jeho spojenec Rusko brání ve vstupu do Dúmy pozorovatelům.

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím podle agentury AFP v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou varoval před nepodloženými obviněními v souvislosti s útokem. Putin v rozhovoru označil "provokování a spekulace" v souvislosti s obviněním z chemického útoku za "neakceptovatelné".

Německý vládní mluvčí Steffen Seibert před tím uvedl, že Německo nasazení chemických zbraní v Sýrii tvrdě odsuzuje, a naznačil, že za ním nejspíš stojí syrský režim. Odpovědnost za situaci v zemi sužované dlouholetými boji však podle Seiberta nesou i Rusko a Írán.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn krátce nato řekl, že se velkým mocným státům dosud nepodařilo zabránit chemických útokům s tím, že na tyto incidenty odpovídají „pokrčením ramen". Důsledky takového chování jsou podle Husajna velmi nebezpečné a vedou k normalizaci používání chemických zbraní ve válce.

Podle agentury Reuters Spojené státy do RB OSN zaslaly pozměněnou rezoluci z 1. března 2018, na jejímž základě by mělo být zahájeno vyšetřování s cílem objasnit, kdo je za sobotní útok odpovědný. Ke schválení rezoluce je zapotřebí devět hlasů v Radě bezpečnosti, ale podle Reuters je vysoce pravděpodobné, že Rusko, které je spojencem syrské vlády, bude dokument vetovat.

Témata:  Sýrie USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.