Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská armáda vyšetří palbu odstřelovače na Palestince z Gazy, VIDEO vyvolalo pořádný rozruch

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská armáda po zveřejnění videa vyšetřuje střelbu na Palestince v Pásmu Gazy, která se odehrála před několika měsíci. Hodlá vyšetřovat také případy střelby vojáků při současných protestech u hranice Pásma Gazy. Od 30. března při nich přišlo o život přes 30 Palestinců.

Ozvučený klip, který nyní koluje na sociálních sítích, byl podle armády natočen před několika měsíci. Jeden z přítomných se ptá kolegy, zda má nabito, a odstřelovač odpovídá, že kvůli plotu dobře nevidí a že je tam také malý chlapec. Po výstřelu se ozvou nadšené výkřiky. "Parádní video. Hajzl... jasně, že jsem to natočil," říká další hlas. "Dostal to do hlavy, oni běží, aby ho odnesli... vylétl do vzduchu... běžte pryč, hajzlové," volá další.

Podle armádních pravidel musí dát k ostré střelbě rozkaz velitel, který jedná na základě instrukcí velení brigády nebo pluku.

Arabský poslanec izraelského parlamentu Džamál Zachálka k videu řekl, že to potvrzuje pravidlo. "Izraelští odstřelovači zabíjejí chladnokrevně neozbrojené palestinské demonstranty při nenásilných protestech," řekl. 

Vůdce centristické strany Ješ Atid Jair Lapid na twitteru napsal, že má plnou důvěru v náčelníka generálního štábu armády Gadiho Eisenkota a ve velitele a že věří, že okolnosti kolem videa budou rychle vyšetřeny. 

Jehuda Glik z vládního Likudu prohlásil, že se na video těžko dívá. Jeho stranický kolega Oren Chazan se na twitteru tázal "proč ten povyk, řeklo se předem, že kdo se přiblíží k plotu, ozbrojený nebo ne, dostane to (střelu)". Dodal, že je hrdý na vojáky, kteří brání Izrael, a doufá, že se protistrana poučí.

Ministr školství Naftali Bennett se dnes jednoznačně postavil za vojáky. Podle něj každý, kdo někdy byl v poli, ví, že akce vojáků nelze soudit z Tel Avivu nebo ze studia. "Začali jsme teď vojáky posuzovat podle toho, jak mluví a jestli to zní pěkně nebo ne?" Doporučil kritikům, aby se nezaměřovali na "eleganci" projevu, ale na akci, jelikož vojáci jsou na místě, aby chránili izraelskou hranici. "Vojáci chrání naše životy, my chráníme je, neopouštějme je," napsal na twitteru.

Témata:  Izraelská armáda Palestina Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy