reklama

Podle komentátorů se zakladatel sociální sítě s více než dvěma miliardami uživatelů snaží obnovit nejen důvěru veřejnosti, ale především odvrátit hrozbu vládní regulace, o které se v souvislosti se sérií skandálů stále hlasitěji mluví.

Zuckerberg se v pondělí sešel mimo jiné s demokratickým senátorem za Floridu Billem Nelsonem. Ten po schůzce prohlásil, že šéf sítě byl na jednání mezi čtyřma očima velmi upřímný a otevřený. Nelson rovněž usuzuje. že Zuckerberg svědeckou výpověď v Kongresu vnímá vážně. "Protože ví, že se o regulaci bude podrobně hovořit," řekl.

Demokraté argumentují tím, že k lepší ochraně uživatelských dat je nutná regulace v podobě federálního zákona. Naopak republikáni se k takovému zásahu staví prozatím vlažně, což by se ale mohlo změnit, pokud by série skandálů na sociálních sítích neskončila. Hrozba regulace kyberprostoru je pro internetové společnosti reálná i z toho důvodu, že demokraté se mohou příslušný zákon pokusit prosadit, pokud v nadcházejících listopadových volbách ovládnou Kongres.

Očekává se, že Zuckerberg se před výbory bude věnovat i návrhu zákona zvaného Honest Ads Act, jehož cílem je rozkrýt zadavatele reklam na webu tak, aby bylo jasné, zda za konkrétní reklamou nestojí přímo či nepřímo cizí země. Podobný zákon pro klasická média, jako jsou noviny, televize či rozhlas, v USA platí již několik desítek let, nově by se stejné podmínky týkaly i online prostředí.