Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Boj za nezávislost": Britští euroskeptici se chystají vybudovat muzeum brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britští euroskeptici se chystají vybudovat muzeum brexitu. Lidé mají posílat fotografie, reklamní placky a plakáty či osobní předměty, k nimž se váže nějaký příběh spojený s "bojem za nezávislost" Británie na Evropské unii.

Předměty mohou podle organizátorů pocházet i z jiných zemí než z Británie a darovat je mohou i zastánci setrvání Británie v Evropské unii. "Chceme vyprávět úplný příběh," stojí na stránkách muzea.

Podle Gawaina Towlera, bývalého mluvčího protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) existuje množství institucí, které se věnují evropské integraci, téměř žádná ale nestojí na straně jejích odpůrců. 

"Neočekávejte, že se muzeum otevře v brzké době. Bude to trvat několik let," upozorňují organizátoři na stránkách projektu. Towler má poněkud jasnější představu, podle něj by první návštěvníci mohli do muzea brexitu zavítat "za dva až tři roky". 

Británie Evropskou unií opustí 29. března příštího roku. Členem Evropských společenství (ES), předchůdce EU, se stala v roce 1973.

Témata:  Brexit Velká Británie muzea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.