Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko od USA očekává informace o cílech úderu v Sýrii

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Kuvajt - Rusko očekává, že od Pentagonu dostane koordináty cílů případného úderu americké armády v Sýrii, aby byla vyloučena i teoretická možnost ruských ztrát. Společnost Kuwait Airways dnes oznámila, že zastavila lety do Bejrútu. Reagovala na bezpečnostní výzvu, již vydaly kyperské úřady v souvislosti s událostmi kolem Sýrie.

Spojené státy předaly Moskvě seznam cílů loni v dubnu před útokem 59 raket Tomahawk na syrskou leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu, napsal ruský deník Kommersant. Totéž podle něj očekávají v Moskvě i nyní. Pokud by snad při americkém útoku byly zasaženy ruské základny v Sýrii Tartús a Hmímím, skončilo by to podle ruských generálů "katastrofou".

Aby demonstrovalo své odhodlání čelit případnému americkému útoku, vymezilo velení ruského vojenského námořnictva zónu při syrském pobřeží, kdy v období do 26. dubna provádí cvičné střelby. V oblasti nyní operuje patnáct ruských vojenských lodí a podpůrných plavidel. Jsou mezi nimi fregaty Admiral Grigorovič a Admiral Essen s křídlatými raketami Kalibr na palubě a dieselové ponorky Varšavjanka a jaderné ponorky Ščuka-B se stejnou výzbrojí.

Do oblasti byly kromě toho převeleny speciální letouny Il-38N schopné vyhledávat ponorky protivníka. S pomocí pozemních radarů a výzvědných letounů A-50 ruská armáda sleduje manévry amerického torpédoborce USS Donald Cook, který operuje ve východním Středomoří. Ve stavu bojové pohotovosti jsou protiraketové systémy S-400 Triumf a Pancir, které chrání základny Tartús a Hmímím.

Některé letecké společnosti kvůli vyhrocené situace v Sýrii změnily trasy svých letů. Kuwait Airways oznámila, že přerušuje lety do Bejrútu na základě "věrohodných bezpečnostních informací, jež poskytly kyperské úřady a jež se týkají nebezpečí přeletů nad libanonským územím".

Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol ve svém varování upozornila, že k případnému útoku na Sýrii by mohly být použity střely typu vzduch-země nebo řízené střely, které mohou narušit navigační systémy.

Prezident USA Donald Trump v úterý vzkázal Rusku jako spojenci Sýrie, že rakety jsou na cestě. Syrská armáda evakuovala letiště i vojenské základny, Rusko připravuje své lodě, jež má na syrské základně Tartús.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy