reklama

Podle poradkyně Busajny Šaabanové se "pravidla hry změnila" a Sýrie je připravena na válku proti zahraničním silám. "Nebojíme se války a budeme připraveni, pokud začne," sdělila. Sýrie a spojenecké Rusko se podle ní na americký útok připravily.

Podle Šaabanové je nyní Sýrie v lepší pozici než v minulosti a případný útok poškodí nejvíc Izrael, ne Sýrii. Izrael měl podle ní zájem syrskou občanskou válku prodloužit, ale porážka povstalců v Sýrii změní celý region i svět. "Největším poraženým" podle ní bude Izrael.

Izraelský rozhlas tvrdí, že Syřané dostávají SMS zprávy s výzvami, aby se připravili na útok. Před pekárnami a dalšími obchody s potravinami stojí dlouhé fronty.

Napětí mezi Sýrií a Izraelem se tento týden zvýšilo, protože Írán coby spojenec Sýrie, pohrozil Izraeli odvetou za pondělní útok na syrskou základnu u syrského Homsu. Mezi 14 mrtvými bylo také sedm Íránců. Podle Izraele odtud byly řízeny operace bezpilotních letadel, která ohrožují Izrael. 

Zástupce syrské opozice, jehož citoval izraelský tisk, se domnívá, že americký prezident Donald Trump svým středečním ohlášením blížících se raket promarnil moment překvapení a dal Rusku a Sýrii možnost se na útok připravit. Pokud se USA a jejich spojenci k akci odhodlají, mine se to podle tohoto zdroje účinkem, protože to "nezmění rovnováhu a nepomůže Syřanům". Bílý dům zatím tvrdí, že se zvažují všechny možnosti.