Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie se na případném úderu v Sýrii podílet nebude, poskytne ale logistickou podporu

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Itálie se nebude přímo podílet na případném úderu západní koalice v Sýrii, ale svým spojencům poskytne logistickou podporu.

Oznámila to dnes podle agentury Reuters kancelář úřadujícího premiéra Paola Gentiloniho.

USA, Británie a Francie zvažují útok na Sýrii, který má být odpovědí na údajný chemický útok syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku. Americký prezident Donald Trump dnes uvedl, že rozhodnutí padne brzy.

Britská vláda nyní o podílu na operaci jedná. Neúčast na případné akci v Sýrii již oznámilo kromě Itálie také Německo. 

Americký ministr obrany James Mattis dnes podle agentury Reuters řekl, že Spojené státy nechtějí ohledně Sýrie podněcovat další eskalaci, která by se vymkla kontrole. Dodal, že před případným úderem na Sýrii, který by měl být odpovědí na nedávný chemický útok na syrské město Dúmá, bude vláda hovořit s vedením Kongresu.

Použití chemických zbraní v Sýrii, z nichž Západ viní režim prezidenta Bašára Asada, je podle šéfa Pentagonu neomluvitelné. Za to, že si Asad ponechal chemické zbraně, je podle Mattise částečně zodpovědné také Rusko.

Témata:  Sýrie Itálie Armáda Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy