Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za chemický útok může podle Ruska Londýn

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Napětí kolem údajného chemického útoku v Sýrii a neshody v Radě bezpečnosti OSN mohou vést k závažné vojenské eskalaci. Podle agentury Reuters to dnes na jednání Rady bezpečnosti OSN řekl generální tajemník OSN António Guterres.

Ve městě Dúmá byl 7. dubna spáchán útok, při němž syrská armáda podle opozičních zdrojů použila chemické zbraně, které zabily desítky lidí. Spojené státy a jejich spojenci za to Sýrii pohrozili odvetným útokem. Syrská vláda i Rusko použití chemických zbraní popřely.

Blízký východ se v současné chvíli podle Guterrese ocitá v situaci, která představuje hrozbu pro mezinárodní bezpečnost a ohrožuje mír na světě. Situace v Sýrii je v tomto případě nejhorší v regionu, řekl. "Studená válka se vrátila mstivě, ale s rozdíly," řekl generální tajemník OSN. Dodal, že záruky, které dříve bránily eskalaci, "zřejmě už neexistují". Konflikt v Sýrii nemá vojenské řešení, zdůraznil.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová podle agentury AFP ve vztahu k událostem v Sýrii řekla, že jednou nastane moment, kdy je třeba začít konat. "Musíte říct dost," řekla na dnešní tiskové konferenci Haleyová. Haleyová rovněž uvedla, že se dnes zúčastnila jednání o Sýrii v Bílém domě. Americký prezident Donald Trump se podle ní ale zatím nerozhodl, jaké odvetné kroky podnikne.

"Všechny národy a všichni lidé budou ohroženi, pokud necháme Asada znormalizovat užívání chemických zbraní," řekla dnes Haleyova na schůzi RB OSN.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja uvedl, že USA, Francie a Británie mají pouze zájem o sesazení syrského prezidenta Bašára Asada a zkrocení Ruska. "Stále jsme svědky příprav na nebezpečnou vojenskou operaci, která by byla ilegálním aktem namířeným proti svrchovanému státu a byla by v rozporu s mezinárodním právem. Vyzýváme lídry těchto států, aby své stanovisko okamžitě přehodnotili," dodal.

Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo Londýn, že zinscenoval údajný chemický útok v Sýrii, který má posloužit jako záminka k americkému úderu proti ruskému spojenci v Damašku, prezidentu Bašáru Asadovi.

Mluvčí ministerstva před novináři podle agentury TASS tvrdil, že Moskva má důkazy britské účasti na zorganizování provokace v syrském městě Dúmá z minulé soboty.

Ruští vojáci podle mluvčího našli lidi, kteří se podíleli na natáčení důsledků zinscenovaného útoku ve městě. "Disponujeme i dalšími důkazy, které svědčí o bezprostřední účasti Velké Británie na zorganizování této provokace," prohlásil generálmajor Igor Konašenkov.

Právě Londýn podle generálmajora od 3. do 6. dubna vyvíjel silný nátlak na organizaci Bílé přilby, napojenou na povstalce, aby se předem připravená provokace odehrála co nejdříve.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonátu s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem varoval před "neuváženými a nebezpečnými" kroky v Sýrii, které by měly "nepředvídatelné důsledky". Právě Macron ve čtvrtek prohlásil, že Francie má důkazy, že syrský režim použil při útoku na Dúmu minulý týden chemické zbraně.

Témata:  Sýrie Syrská krize OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy