Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vydal příkaz k útoku na Sýrii, přidali se i Britové a Francouzi + VIDEO

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump vydal rozkaz k útoku na Sýrii. Kromě americké armády se jej účastní i britská a francouzská. OSN tvrdí, že ve světě začala nová Studená válka.

Americký vládní zdroj potvrdil agentuře Reuters, že USA použily v útoku rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Neupřesnil, zda byly odpáleny z plavidel ve Středozemním moři či z letadel, které se mohly přiblížit k syrskému vzdušnému prostoru, aniž by ale do něho pronikly. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že se do operace zapojily čtyři stíhací letouny typu Tornado.

Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident Trump. Podle Reuters zazněla ve východní části syrské metropole Damašku série nejméně šesti výbuchů. Zasažena byla například čtvrť Barzá, kde leží výzkumný komplex. Další zdroje hovoří o zasažení i různých vojenských cílů v Sýrii. Podle syrské státní televize byly spuštěny systémy syrské protivzdušné obrany.

Chemický útok byl podle Trumpa "významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem". Prezident USA zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

"Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra," prohlásil Trump. "Účelem naší akce je vytvořit pevný odrazující prostředek proti výrobě, šíření a používání chemických zbraní," řekl Trump.

Prezident USA se také vyjádřil velmi kriticky k Rusku a Íránu, které podporují Asadovu vládu. "Ptám se Íránu a Ruska, jaký druh národa chce být spojován s masovou vraždou nevinných mužů, žen a dětí?" zeptal se. "Rusko se musí rozhodnout, zda bude pokračovat v temné cestě nebo se připojí k civilizovaným národům," dodal Trump.

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že vydala povolení britským silám v zahraničí k koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí použít sílu se jí nepřijímalo lehce. "Učinila jsem tak, protože soudím, že tato akce je v britském národním zájmu," upozornila. "Nemůžeme dovolit, aby se používání chemických zbraní se stalo normální uvnitř Sýrie, v ulicích Spojeného království nebo kdekoli jinde na světě," dodala.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes také posléze oznámil, že nařídil vojenský zásah proti Sýrii společně se Spojenými státy a Británií. Řekl, že útok se omezil na zařízení chemických zbraní v Sýrii. "Nemůžeme tolerovat opakované používání chemických zbraní, což představuje bezprostřední nebezpečí pro syrský lid a naši kolektivní bezpečnost," uvedl v prohlášení.

Dnes na jednání Rady bezpečnosti OSN řekl generální tajemník OSN António Guterres, že "Studená válka se vrátila mstivě, ale s rozdíly." Dodal, že záruky, které dříve bránily eskalaci, "zřejmě už neexistují". 

Témata:  Sýrie USA Donald Trump

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy