Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mise OPCW v Dúmě byla podle Ruska odložena kvůli náletům USA

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Haag - V Haagu dnes za zavřenými dveřmi začala mimořádná schůze výkonné rady mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) kvůli údajnému chemickému útoku na syrské město Dúmá. Západ z něj obviňuje syrskou vládu. Americký zástupce při OPCW podle agentury Reuters uvedl, že Rusko, které je spojencem syrského režimu, mohlo v Dúmě manipulovat s důkazy. Ruská ambasáda v Haagu mezitím na twitteru napsala, že Moskva se nebude vměšovat do práce vyšetřovatelů OPCW, kteří by dnes měli dorazit do Dúmy.

"Máme informace, že Rusové patrně navštívili místo útoku (v Dúmě). Obáváme se, že tam mohli manipulovat s důkazy tak, aby zmařili snahu mise OPCW o efektivní vyšetření události," uvedl americký vyslanec při OPCW Kenneth Ward.

Jeho britský kolega Peter Wilson podle Reuters konstatoval, že organizace od roku 2014 zaznamenala v Sýrii přes 390 údajných útoků zakázanými chemickými zbraněmi.

K jednání OPCW se dnes podle Reuters vyjádřila také Evropská unie, která vyzvala Rusko a Írán, aby využily svého vlivu na syrskou vládu a pomohly zabránit dalším chemickým útokům.

Ruská ambasáda v Haagu dnes na twitteru také odsoudila sobotní úder západní koalice na Sýrii, který byl odvetou za incident v Dúmě. Při něm 7. dubna zahynuly desítky lidí, podle Západu při něm syrský režim použil chlor i sarin.

Experti z OPCW 14. dubna přijeli do Damašku, kde s představiteli syrské vlády a bezpečnostních složek hovořili o nadcházejícím vyšetřování, napsal dnes syrský list Al-Vatan. V Dúmě podle listu plánují zástupci OPCW zůstat do středy a před odjezdem z Damašku pošlou OSN předběžnou zprávu z vyšetřování.

Témata:  chemické zbraně Sýrie Rusko Organizace pro zákaz chemických zbraní

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy