reklama

Na záběrech lidé mávají syrskými vlajkami a křičí hesla podporující syrskou vládu a armádu. Několik účastníků shromáždění vypálilo oslavné salvy do vzduchu a petardy. Davem se rozeznívalo "Alláh, Sýrie a jen Bašár".

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii. Nálety byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle těchto tří zemí syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Damašek a jeho spojenec Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají a operaci označily za akt agrese vůči suverénnímu státu.

Podle Pentagonu byla v sobotu zasažena trojice vývojových a skladovacích center: vědecké výzkumné centrum v Damašku, skladiště chemických zbraní západně od Homsu, skladiště vybavení k chemickým útokům a velitelství poblíž Homsu. Syrská vláda a Rusko tvrdí, že raket bylo vypáleno 103 a 71 z nich syrská protiletadlová obrana zneškodnila. Pentagon naopak uvedl, že žádné rakety zneškodněny nebyly. Nálety si podle Pentagonu i ruského ministerstva obrany nevyžádaly žádné oběti ani mezi civilisty, ani mezi příslušníky syrských ozbrojených sil.