Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíky nechceme, všechno by zkazili, zuří vesnice

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Oberwil-Lieli (Švýcarsko) – Jedna ze švýcarských vesnic se rozhodla, že raději zaplatí pokutu ve výši asi 7,1 milionu korun, jen aby nemusela přijmout 10 migrantů. Tamní obyvatelé, kteří o tom rozhodli v referendu, tvrdí, že dlouho pracovali, a nechtějí, aby jim jejich vesnici někdo zkazil.

Vesnice Oberwil-Lieli leží jen několik kilometrů od Curychu a má asi 2200 obyvatel. Z nich patří celé tři stovky mezi milionáře. Bohatí obyvatelé města se však podle Daily Mail v květnovém referendu rozhodli, že ve své obci nechtějí uprchlíky a tak se raději rozhodli, že zaplatí vysokou pokutu.

Švýcarská vláda nutí všech 26 kantonů, aby přijaly uprchlíky podle stanovených kvót. Celá země jich má přijmout asi 50 tisíc. Lidé však v referendu rozhodli poměrem 52 ku 48, že uprchlíky nechtějí. Radši tak místo toho zaplatí pokutu ve výši asi 7,1 milionu korun.

Někteří z nejbohatších obyvatel Oberwil-Lieli se už nabídli, že se na pokutu částečně složí. „Je to jednoduché, prostě je zde nechceme," uvedl jeden z tamních obyvatel. „Tvrdě jsme po celý život pracovali a máme krásnou vesnici, nechceme si to nechat zkazit. Nejsme přizpůsobeni tomu, abychom uprchlíky přijali, nezapadli by sem," dodal.

Starosta vesnice Andreas Glarner dodal, že lidi k hlasování proti uprchlíkům přinutil strach. Poukázal na to, že faktorem v tomto případě mohly být útoky, ke kterým došlo o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. „Odmítnutí je jakýmsi protestem proti naší vládě, která nám tyto kvóty uložila. Neřekli nám, jestli půjde o deset uprchlíků, kteří utíkají ze Sýrie, nebo deset ekonomických migrantů z jiných zemí," vysvětluje.

Dodává, že uprchlíkům ze Sýrie by měla být nabídnuta pomoc, ale mělo by se jim pomáhat blíže k jejich domovu. „Mohli bychom poslat peníze, abychom jim pomohli. Ale pokud je necháme usadit se tady, vysíláme špatný signál. Přijdou další a budou riskovat své životy při přeplouvání moře a budou platit převaděčům," říká starosta.

Uvedl, také, že v obci je jen několik farem a že tak není jasné, kde by uprchlíci pracovali. Poukazuje na to, že jiná města jsou pro přijímání uprchlíků vhodnější. „Pravděpodobně nebudou umět jazyk a když budou mít děti, budou chodit sem do školy a budou vyžadovat zvláštní pozornost," uvedl.

Dodal také, že ti, kteří byli pro jejich přijetí, je chtěli ubytovat v prázdném kancelářském komplexu. To ale mnozí místní odmítli s tím, že je to příliš blízko tamní mateřské školce. I proto rozhodnutí o nepřijetí migrantů rozdělilo město na dvě části.

Jedna z matek, která si nepřála být jmenována, vysvětluje, že ji k odmítavému postoji přiměly právě sexuální útoky z Kolína nad Rýnem. „Jsem soucitný člověk a chci pomáhat druhým, ale nechci, aby do vesnice přicházeli mladí muži. Teď je tu tak bezpečno a ticho a nechci se bát o bezpečnost mé dcery," uvedla s tím, že s lidmi ze Sýrie soucítí a že by jim klidně dala peníze. „Kdyby nám řekli, že to budou dvě rodiny, mohla bych hlasovat o jejich přijetí. Ale je nepřijatelné, že o těch 10 lidech nic nevíme. Existuje mnoho míst, kam by zapadli," dodala.

Podle čísel Amnesty International jen v březnu podalo žádost o azyl ve Švýcarsku asi 1376 osob, což je stejně jako loni v březnu. Podle posledních čísel ministerstva pro přistěhovalectví je možné pozorovat v tomto směru klesající trend. Loni země přijala 39 523 žádostí, schválena ale bude jen asi čtvrtina z nich.

Témata:  uprchlíci Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy