Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký jed byl použit k útoku na Skripala? Bylo jej málo a byl v tekuté formě, říkají Britové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Chemická látka, která byla použita k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, byla v tekuté formě. S odvoláním na informace ministerstva životního prostředí a zemědělství, které bylo pověřeno dekontaminací, o tom dnes informoval portál BBC. Dříve se spekulovalo, že jed měl formu prášku. Británie tvrdí, že Skripalovi byli počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráveni nervovou látkou novičok a že za útokem stojí Rusko, Moskva obvinění odmítá.

Novičok je považován za mimořádně toxickou látku. Několik vědců včetně ruských uvedlo, že kontakt s ní není možné přežít bez trvalých následků. Podle informací lékařů již Skripal není v kritickém stavu a jeho dcera byla mezitím propuštěna z nemocnice. Podle informací BBC bylo k útoku použito jen velmi malé množství novičoku v podobě kapaliny.

V Salisbury nyní začala rozsáhlá dekontaminace, která se bude týkat devíti míst. Podílet se na ní bude 200 vojáků, potrvá několik měsíců a bude stát miliony liber.

K dekontaminaci budou použity žíraviny. Čištění se týká například Skripalova domu, ambulance a některých částí města, například restaurace a také hospoda, kde Skripalovi osudného dne pobývali. Odstraněna bude i tráva z postižené oblasti, která bude spolu s dalšími věcmi spálena.

Témata:  Velká Británie Sergej Skripal chemikálie Rusko

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.