Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá kritika EU: Není zde dostatek demokracie, moc drží nevolení byrokrati, zní z Polska

EU
EU
Foto: Pixabay

Varšava – Polský pravicový ministr zahraničí se pustil do Evropské unie. Ta se podle něj snaží stát superstátem. To je ale podle něj špatná cesta, protože problémy by Evropané naopak měli řešit na místní úrovni a neměli by spoléhat na „kontinentální řešení“.

Ministr zahraničí Witold Waszczykowski, který je ve funkci od listopadových polských voleb, poskytl rozhovor německému listu Welt. V něm mimo jiné říká, že „bychom měli řešit problémy na nejnižší možné úrovni." Na nadnárodní úrovni by se podle něj měly řešit jen zvláštní případy. „Evropská unie by se neměla snažit stát se superstátem," říká.

Waszczykowski poukazuje na nedostatek demokracie v Evropské unii a na to, že nevolení byrokraté v Evropské komisi mají velkou moc. Tu by ale podle něj měly naopak mít v drtivé většině případů národní parlamenty. I navzdory tomu si však přeje, aby Velká Británie zůstala součástí EU, osmadvacítka by pak měla být reformována po vlastní linii – bez lisabonské smlouvy, jednotném měny a s respektem ke svrchovanosti členských států.

Ministr si také nepřeje, aby Polsko EU opustilo. Neustálé útoky na politiku polské pravicové vlády, která byla demokraticky zvolená, však podle něj vyvolávají otázku, zda by na toto téma nemělo Polsko uspořádat vlastní referendum.

Polsko také nedávno obdrželo napomenutí od EU kvůli tomu, že odmítlo převzít přistěhovalce z jiných evropských zemí v rámci nuceného režimu přesidlování. Pokud bude země na své pozici trvat, hrozí Varšavě obrovské finanční pokuty. Waszczykowski za tímt rozhodnutím stojí a dodává: „Každý stát má svrchované právo sám rozhodovat o přijímání migrantů".

Už po listopadových útocích v Paříži ministr uvedl, že „levicoví blázni se pokusí vinu za útoky svést na západní země". „Říkají, že jsme nevytvořili správné podmínky pro bydlení, pro integraci těchto lidí, kteří jsou tak frustrovaní, že si dojdou pro Kalašnikov a sebevražedné pásy," říkal už tehdy.

Waszczykowski je bývalý polský velvyslanec v Íránu, tato zkušenost mu podle jeho slov dala jedinečný vhled do kultury Středního východu a islámu. „Znám tento region, znám kulturu, vím, co by se mohlo stát. Kdyby došlo k nekontrolované migraci z oblastí, kde je válka, které trvá už trvá několik let," dodal.

Témata:  uprchlíci Polsko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy