Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Civilní letoun SAE se ve vzduchu vyhýbal katarským stíhačkám

Emirates Air
Emirates Air
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Dubaj - Civilní letoun mířící do Bahrajnu s 86 cestujícími byl dnes přinucen k úhybnému manévru, když mu zkřížily cestu katarské stíhačky. Informovala o tom agentura pro civilní letectví Spojených arabských emirátů. Jaké aerolince letoun patřil, však SAE neoznámily. Katar se zatím k incidentu nevyjádřil.

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt loni v červnu oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu.

Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem, který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie. Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. V oblasti obrany proto uzavřel v uplynulých měsících dohody s USA, Francií, Itálií a Británií.

Nejde o první případ ohrožení civilní dopravy nad těmito arabskými státy. Podobný případ se stal koncem března, kdy se podle SAE dvě katarské stíhačky dostaly do nebezpečné blízkosti dvou civilních letadel ze Spojených arabských emirátů. Katar tehdy tvrzení SAE popřel a naopak emiráty obvinil z narušování katarského vzdušného prostoru.

Témata:  Spojené arabské emiráty Emirates Air

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy