Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké pozemní jednotky válčí v Sýrii? Bývalý pracovník Pentagonu prozradil víc

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Skutečnost, že USA podporují kurdské Lidové obranné jednotky, které Turecko - spojenec Washingtonu – považuje za teroristickou organizaci, odráží politické štěpení amerických a tureckých zájmů. Myslí si to bezpečnostní analytik Michael Maloof. Někdejší dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany tento názor prezentoval v rozhovoru pro server rt.com.

Američané v boji

Spojené státy tvrdí, že jejich vojenské jednotky v Sýrii pouze radí místním silám a nezasahují do bojů. Přesto se objevily jejich záběry se zbraněmi. Co o tom soudí Maloof?

„Jsou tam, aby radily a pomáhaly, ale musí se také samy bránit, stejně jako poskytování výcviku Kurdům si nevyhnutelně žádá použití toho vybavení,“ konstatuje expert. Podotýká, že je nezpochybnitelné, že USA mají v Sýrii pozemní vojska v podobě zvláštních sil. Osobně prý mluvil se zástupci syrských Kurdů ve Washingtonu, kteří mu potvrdili, že tyto jednotky pouze nepomáhají, ale ve skutečnosti se angažují v boji.

Maloof odkazuje na nedávný případ, kdy došlo k zabití důstojníka speciálních jednotek v přímém střetu s militanty z organizace Islámský stát (IS). „Zapojují se do konfliktu, ale jejich primární rolí je poradenství a výcvik,“ zdůrazňuje analytik. Dodává však, že američtí vojáci jsou v Sýrii na frontových liniích, což je jediný způsob, jakým se mohou ujistit, že plní svou misi a budou schopni přispět k porážce IS.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

„Ve skutečnosti mi jeden z Kurdů řekl, že jsou poměrně úspěšní, že jsou schopní porážet IS díky výcviku a pomoci, které dostávají,“ pokračuje Maloof. To podle něj v jistých případech vyžaduje přímou akci důstojníků speciálních jednotek.  

Odborník konstatuje, že americké jednotky mají ke své činnosti zmocnění a posunují se pouze frontové linie – to co je momentálně frontou, může být za chvíli týlem syrského konfliktu. To byl podle Maloofa i nedávný případ zabití příslušníka amerických jednotek SEAL Charlese Keatinga, kdy IS napadl týl kurdských sil, a Američané se tak ocitli v přímém boji, kdy měl nepřítel k dispozici větší palebnou sílu.

Američtí vojáci nejsou v Sýrii za účelem účasti v boji, zdůrazňuje expert. Dodává však, že jejich přítomnost na poblíž bojových linií k zapojení do akce nevyhnutelně vede. Odkazuje na prohlášení amerického plukovníka Stevea Warrena působícího v Iráku, který účast vojáků USA v bojích připustil, přestože hlavním cílem jejich tamního působení zůstává poradenství a pomoc.

Maloof konstatuje, že zatím neexistují náznaky o nasazení soukromých amerických vojenských kontraktorů na blízkovýchodním bojišti, byť tuto možnost zcela nevylučuje. Na druhou stranu vysvětluje, že přítomní američtí vojáci se nepochybně snaží v Sýrii zapadnout, a proto například nosí uniformy kurdských jednotek, s nimiž spolupracují. Analytik též podotýká, že o skvělém vybavení těchto sil nemůže být pochyb.

„Jsou tam taky od toho, aby naváděli letadla při zasahování cílů,“ pokračuje Maloof. Doplňuje, že kurdská delegace, která před zhruba dvěma týdny navštívila Washington, apelovala na ještě silnější vojenskou i humanitární pomoc, jelikož se kurdským jednotkám nedaří plně zajistit oblast okolo samozvané metropole IS v Rakce. Analytik tvrdí, že reakce amerického ministerstva zahraničí byla v této otázce zdvořilá, avšak nezávazná.

Turecký faktor

Důvod odborník spatřuje v geostrategické a politické rovině a především v pozici Turecka, které americko-kurdskou spolupráci velmi bedlivě sleduje. „Je však realitou, že Kurdové jsou jediní, kdo se skutečně angažuje v pozemních bojích; částečně ještě Arabové,“ vysvětluje Maloof. Tyto síly podle něj obsazují oblast kolem Rakky. Kurdové přitom věří, že oblast je již natolik zabezpečená, že tam mohou přesouvat některé dříve vysídlené obyvatele a zajišťovat jim ochranu, dodává analytik.  

Turecko považuje Lidové obranné jednotky za teroristickou skupinu, ale američtí vojáci nosí jejich odznaky. Považuje to Maloof za provokaci?

„Nejde nezbytně o provokaci, ale reprezentuje to potenciální štěpící čáru mezi americkými zájmy a tureckými zájmy,“ odpovídá expert. Deklaruje, že americkým zájmem je podporovat pozemní jednotky bojující proti IS a účelově tedy neprohlásily Lidové obranné jednotky za teroristickou organizaci. Tou dle odborníka skupina ve skutečnosti není, navzdory svým vazbám na extremistickou Stranu kurdských pracujících.

Turecký prezident Receep Erdogan zastává vůči všem Kurdům ve svém zemi fakticky stejný postoj, což přináší stále větší problémy, soudí Maloof. „Takže Erdogan vytváří z Kurdů svůj vlastní problém a myslím, že to přeroste v plnohodnotný konflikt v jihovýchodním Turecku, pokud to bude pokračovat,“ varuje expert. To je podle něj důvod, proč kurdští zástupci navštívili před několika týdny americkou metropoli, přičemž představitelé USA k nim v otázce posílení americké vojenské pomoci přistupovali zdvořile, ale nic konkrétního nepřislíbili.   

„Tato vojenská pomoc však bude pokračovat tak dlouho, dokud tam budou naši chlapci a budou je podporovat v rámci své výcvikové a poradní role,“ uvádí analytik. Odkazuje na prohlášení Petera Cooka, mluvčího Pentagonu, který se s ohledem na tureckou reakci snaží vyjadřovat velmi v otázce poskytnutí plné vojenské pomoci Kurdům. „Dle mého osobního názoru bychom (Spojené státy) tak měli učinit,“ uzavírá Maloof.

Témata:  Sýrie USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy