reklama

Prezident Miloš Zeman v minulosti opakovaně proklamoval, že by se Česká republika měla snažit přilákat čínské investory. Sám se o to pokusil několikrát. V čínské státní televizi dokonce prohlásil, že se do Číny jezdí učit stabilizovat společnost, za což v Česku sklidil vlnu kritiky. Masivní čínské investice se ale nakonec stejně nekonaly.

Zeman během předvolební prezidentské kampaně čelil s ohledem na čínský vliv v Česku celé řadě otázek. Novináři i protikandidáti se tehdy pídili po konkrétních výsledcích prezidentem prosazované „ekonomické diplomacie“. Zeman se několikrát dostal do úzkých a musel si pomoci různými úhybnými manévry, například když memorandum o dodávce traktorů vydával za hotovou smlouvu.

Asi nejznámější čínskou investicí v ČR se tak stal nákup fotbalové Slávie. Fanouškům sešívaných ale počátkem letošního roku silně zatrnulo, když byl v Číně zatčen čelný představitel firmy CEFC Jie Ťien-ming. Ten byl mimo jiné také poradcem prezidenta Zemana. Čínský režim jej uvěznil za údajnou ekonomickou kriminalitu. Objevily se informace že Jie Ťien-ming měl dokonce uplatit několik afrických státníků, aby se na oplátku stal jejich poradcem.

O aktuálním vývoji v kauze okolo CEFC teď informuje čínský deník South China Morning Post. Ten připomíná že čínská státní firma Citic převezme evropské investice, jež provedla právě Jie Ťien-mingova firma. Ta se v důsledku jeho zatčení ocitla v problémech.

Čínský Post dále uvádí, že firma CEFC patřila mezi průkopníky takzvaného „rudého kapitalismu“. Jako rudý kapitalismus je označován stav, kdy čínské „komunistické“ firmy fungují za pomoci ryze kapitalistických praktik a řídí se striktně kapitalistickými pravidly.

Čínské médium zmínilo i Miloše Zemana. Připomnělo, že ve čtvrtek český prezident podepsal se zástupci firmy Citic takzvané „memorandum porozumění“. Na základě něho Číňané české hlavě státu oznámili, že firma Citic přebírá 49% akcií firmy CEFC. Většinový podíl (51%) tak nadále zůstane v rukou Jie Ťien-ming. Jeho další osud je ale v této chvíli nejasný.