Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Arménii se opět demonstruje, premiér žádá předčasné volby

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - Úřadující arménský premiér Karen Karapetjan dnes vyzval prezidenta Armena Sarkisjana, aby vyhlásil mimořádné parlamentní volby. Oznámila to agentura Armenpress. Na výzvu opozičního vůdce Nikola Pašinjana se v Jerevanu znovu sešly tisíce demonstrantů, kteří zablokovali centrum města. V ulicích hlídkují zesílené policejní oddíly.

Situace v Arménii se dostala do slepé uličky, řekl Karapetjan novinářům. "Pašinjan prohlašuje, že úřadujícím premiérem se musí stát kandidát lidu, tedy on sám. Požádal jsem prezidenta, aby se poradil s politickými silami země a vypsal nové parlamentní volby. Chtějí-li občané Arménie zvolit Pašinjana, nechť se stane premiérem," konstatoval Karapetjan.

Dosavadní první vicepremiér Karapetjan se postavil do čela vlády po pondělní rezignaci ministerského předsedy Serže Sargsjana, které předcházelo deset dní masových demonstrací v Jerevanu a dalších arménských městech. Karapetjana, který je stejně jako Sargsjan reprezentantem Republikánské strany ovládající parlament, považuje Pašinjan za představitele zkorumpovaného režimu a jeho úřadování v čele vlády je pro něj nepřijatelné.

Do předčasných parlamentních voleb by podle Pašinjana neměl stát v čele vlády zástupce republikánů. "Do funkce předsedy vlády by měl být jmenován kandidát lidu, a pak by měla být jmenována prozatímní vláda. Až potom se mohou uskutečnit mimořádné parlamentní volby," řekl Pašinjan podle agentury Arka. Pokud vládnoucí Republikánská strana takový scénář odmítne, měli by lidé podle Pašinjana volby bojkotovat.

Karapetjan se měl podle původní dohody dnes dopoledne s Pašinjanem sejít, ale schůzka byla zrušena. Podle úřadujícího premiéra si Pašinjan začal diktovat nové podmínky, žádal prý, aby se program jednání řídil výlučně jeho požadavky. "To nelze nazvat jednáním," prohlásil Karapetjan.

Na jerevanském centrálním náměstí Republiky se dnes znovu sešli demonstranti v rámci kampaně občanské neposlušnosti, kterou vyhlásil Pašinjan. Podle očitých svědků je náměstí zcela zaplněno, většinu přítomných tvoří studenti. Organizátoři na náměstí zřídili symbolický odpadkový koš, do něhož prý lidé mohou odhazovat členské legitimace Republikánské strany. Silné policejní hlídky zatím proti demonstrantům nezasahují.

Témata:  Arménie politika demonstrace vládní krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy