Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci posílají vojáky do Pobaltí, vláda schválila návrh

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Bratislava - Slovenská vláda dnes schválila návrh na vyslání přibližně 150 vojáků do Lotyšska. Slovenská jednotka by tam měla působit v rámci operace NATO na zajištění kolektivní obrany. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho také navrhl, aby se novým náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil země stal generálmajor Daniel Zmeko.

Po schválení mise parlamentem, ve kterém má vládní koalice většinu, bude až 152 slovenských vojáků působit hlavně ve výcvikovém prostoru Adaži v Lotyšsku. Mandát vojáků se podle předlohy vztahuje na celé území Lotyšska s možností jejich vyslání do Litvy, Estonska či Polska. Vybaveni budou příslušnou technikou včetně zbraní.

Podle slovenského ministerstva obrany je cílem operace demonstrovat soudržnost NATO a jeho odhodlanost podílet se na eliminaci případných hrozeb. Slovenská jednotka bude působit v sektoru pod vedením Kanady.

Slovensko v rámci opatření na posílení kolektivní obrany na východním křídle aliance již minulý rok vyslalo své vojáky na cvičení do Lotyšska. Šlo o součást společné iniciativy států visegrádské čtyřky (V4), do které patří také Česká republika, Maďarsko a Polsko. Armády států V4 se střídaly na cvičení v pobaltských zemích.

Slovenská vláda také navrhla prezidentovi Andreji Kiskovi, aby novým náčelníkem generálního štábu armády jmenoval současného národního ředitele pro vyzbrojovaní na ministerstvu obrany generálmajora Zmeka. Na tomto vysokém postu v armádě by Zmeko měl nahradit generála Milana Maxima, kterému v květnu uplyne čtyřleté funkční období.

Nominaci Zmeka již předem kritizovalo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, podle kterého mu chybějí velitelské zkušenosti. Zmeko v minulosti například velel stočlennému slovenskému kontingentu v Iráku.

Témata:  Slovenská armáda Slovensko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy