Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arménie: protesty neutichají, parlament zvolí nového premiéra

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - Arménský parlament zvolí nového předsedu vlády v úterý 1. května. Oznámil to dnes předseda zákonodárného sboru Ara Bablojan. Arménie prožívá vážnou politickou krizi v důsledku masových protivládních demonstrací, jejichž účastníci už dosáhli odchodu premiéra Serže Sargsjana, požadují nové volby a chtějí, aby vládu vedl opoziční předák Nikol Pašinjan.

Protesty trvají v Jerevanu už dva týdny. Sargsjan, který do funkce nedávno nastoupil po deseti letech v úřadu prezidenta, prosadil loni v Arménii zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice tak měl v úmyslu i nadále ovládat arménskou politiku.

Opozice sice v pondělí přiměla Sargsjana k odchodu z čela vlády, ale v protestech hodlá pokračovat, aby dosáhla vypsání předčasných voleb. Sargsjanova dosud vládnoucí Republikánská strana má totiž v parlamentu nadále většinu 58 ze 105 poslanců, a proto si chce udržet funkci předsedy prozatímní vlády, která zemi dovede k předčasným volbám.

Prezident Armen Sarkisjan má dnes v úmyslu jednat se všemi politickými silami o cestě z krize. Opozice ale v Jerevanu už od rána pokračuje v akcích občanské neposlušnosti. Demonstranti podle místních médií zablokovali několik ulic v centru metropole a dožadují se zvolení Pašinjana premiérem.

Pašinjan, který podle agentury TASS vyzval demonstranty, aby dopravu ve městě neblokovali a zachovali pořádek, už podle médií jednal s některými představiteli politických stran s cílem dosáhnout podpory při hlasování parlamentu o novém předsedovi vlády.

Ve středu večer také navštívil ruskou ambasádu v Jerevanu. Podrobnosti z této schůzky známy nejsou, ale je zřejmé, že mít na své straně Rusko je v této kavkazské bývalé sovětské republice důležité. Z tohoto důvodu také ve středu odletěl do Moskvy ke konzultacím představitel současné vlády, ministr zahraničí Edvard Nalbandjan.

Podobné protestní akce jako v Jerevanu se dnes současně konají i v několika dalších arménských městech. Jsou mezi nimi Gjumri, Vanadzor, Artašat a Maralik.

Témata:  Arménie Serž Sargsjan EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy