Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korejci jednají o budoucnosti poloostrova, první kolo summitu skončilo

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchanmundžom - Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in uzavřeli první kolo jednání historického summitu, který se koná ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně na společné hranici. Informoval o tom úřad jihokorejského prezidenta, který citovaly tiskové agentury.

Kim a Mun nyní odděleně poobědvají. Kim odjel zpět do KLDR v černé limuzíně, kolem níž běželi jeho osobní strážci. Po obědě spolu oba vrcholní představitelé na hranici zasadí pamětní strom a rozhovory budou pokračovat v 6:30 SELČ.

Kim Čong-un uvedl, že chce otevřít "novou kapitolu ve vztazích obou zemí". Mun Če-in doufá v uzavření "odvážné dohody", která lidu obou zemí přinese jako dárek mír. Podle agentury AP navrhl Mun konání dalších summitů a Kim vyjádřil ochotu navštívit jihokorejský prezidentský palác.

Po skončení jednání, které se má soustředit především na denuklearizaci Korejského poloostrova a zajištění trvalého míru, podepíší vůdci Severní a Jižní Koreje závěrečný dokument a přednesou společné prohlášení. Na závěr setkání je naplánovaná společná večeře.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Kim Un-Čong diplomacie Mun Če-in

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy