Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moderní otroctví v EU? Česko a Slovensko se řadí na první místo

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Londýn - Podle dnes zveřejněné zprávy nadace Walk Free Foundation (WFF) se sídlem v Londýně patří Česko a Slovensko v rámci Evropské unie k zemím s vysokým stupněm moderního otroctví. Naopak Lucembursko, Irsko a Norsko si vedou nejlépe.

V moderním otroctví žijí lidé, kteří se do své situace dostali například kvůli dluhům, pašování lidí, vynucenému sňatku či sexuálnímu využívání pro komerční účely.

Ve světě se nucená práce týká celkem 45,8 milionu lidí, což je o 28 procent více, než se dosud předpokládalo. Z toho více než polovina připadá na pět zemí - Indii, Čínu, Pákistán, Bangladéš a Uzbekistán.

Prvenství v absolutních číslech sice drží Indie, kde žije v moderním otroctví 18,35 milionu lidí, ale v poměru na počet obyvatel vede Severní Korea. V této asijské zemi je podle WFF zotročeno 4,37 procenta populace. Po KLDR následuje Uzbekistán a Kambodža.

V Evropě je na tom nejhůře Makedonie (0,64 procenta), následovaná Tureckem, Polskem, Bosnou a Hercegovinou, Rumunskem, Řeckem a Českou republikou (0,404 procenta populace). Na Slovensku žije v moderním otroctví 0,228 procenta obyvatel.

Témata:  otroctví Česká republika lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy