Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská armáda dostane nové houfnice za 4,5 miliardy korun

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenské ministerstvo obrany chystá nákup modernizovaných samohybných houfnic Zuzana 2 pro slovenské ozbrojené síly. Zakázku v hodnotě zhruba 175 milionů eur (4,5 miliardy Kč) plánuje ministerstvo zadat státní slovenské firmě Konštrukta-Defence, která zmíněné houfnice vyrábí. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo zveřejnilo.

Dělostřelecký zbraňový systém Zuzana 2, který je postaven na podvozku Tatra, je podle ministerstva obrany plně způsobilý k použití v rámci operací NATO, jehož členem je i Slovensko. Proti předchozí verzi mají houfnice například delší dostřel, lepší přesnost střelby, protiminovou ochranu podvozku a zvýšenou balistickou ochranu posádky.

Ministerstvo obrany hodlá zakoupit pro slovenskou armádu 25 houfnic. Dodávky by měly začít již letos a skončit za čtyři roky. Od realizace zakázky, která zahrnuje i výcvik, náhradní díly a munici, si úřad slibuje také podpořit domácí průmysl. Slovenské ozbrojené síly vlastní 16 houfnic Zuzana staršího typu.

Slovenská vláda počítá s masivními investicemi do obnovy zastaralé armádní techniky. Bratislava již zakoupila dopravní letouny a víceúčelové vrtulníky, připravuje mimo jiné nákup obrněných vozidel či obnovu stíhacího letectva.

Slovensko se už dříve zavázalo, že bude postupně zvyšovat výdaje na armádu. V této oblasti země dlouhodobě neplní své závazky, které vyplývají z členství v NATO a podle kterých má členský stát vynakládat na obranu dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP).

Témata:  Slovensko Slovenská armáda zbraně peníze NATO (Severoatlantická aliance) armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy