Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory v Rumunsku kvůli ambasádě v Izraeli, prezident chce hlavu premiérky

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes vyzval předsedkyni vlády Vioricu Dancilaovou, aby odstoupila. Důvodem je, že vláda schválila tajné memorandum o přemístění rumunského velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma a tato věc nebyla předem s hlavou státu konzultována.

"Paní Dancilaová nezvládá svou funkci rumunské premiérky a tím činí vládu pro Rumunsko zranitelnou. Z tohoto důvodu ji veřejně vyzývám k rezignaci," uvedl podle agentury Reuters prezident Iohannis v prohlášení. Obvinil ji zároveň, že dává přednost stranickým příkazům.

Šéf státu má v záležitostech týkajících se přesunů velvyslanectví rozhodující slovo. Poté, co rumunská vláda podpořila přestěhování ambasády v Izraeli, Iohannis varoval před tím, že tento krok může znamenat porušení mezinárodního práva.

Prezidentovi se rovněž nelíbilo, že předsedkyně vlády začátkem týdne navštívila Izrael bez konzultace s ním.

Dancilaová je premiérkou teprve tři měsíce. V lednu parlament schválil důvěru její sociálnědemokratické vládě, čímž se 54letá politička stala první ženou v Rumunsku, která stanula v čele vlády.

Odvolávat premiéra v pravomoci rumunského prezidenta není. Učinit tak může pouze parlament.

Témata:  Klaus Iohannis Rumunsko Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy