Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alžírsko se obává vlny uprchlíků ze Sahelu

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Alžír - Alžírsko se připravuje na příliv uprchlíků ze subsaharské Afriky. Opatření, která přijaly evropské země, totiž komplikují uprchlíkům cestu do Evropy. Ve čtvrtek to řekl Hasán Kasímí z alžírského ministerstva vnitra. Agentura Reuters připomíná, že uprchlíkům se do cesty nejprve v roce 2016 postavila dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem a po ní pomoc EU libyjské pobřežní hlídce. Tunisku pomáhá bránit ve vyplutí lodím s migranty Itálie.

"U nás jde teď o desítky tisíc uprchlíků, ale v nejbližší době budeme hovořit o stovkách tisíc, když Evropa zavřela dveře. Zavírat hranice na jedné straně a nechat lidi zemřít na druhé není řešení. Zvyšující se počet uprchlíků Alžírsko velmi znepokojuje," řekl Kasímí.

Připomněl, že alžírská hranice s Mali a Nigerem měří 2500 kilometrů a že země v minulých třech letech vydala 20 milionů dolarů (422 milionů Kč), aby zvládla příliv lidí prchajících z jihu před válkou a chudobou. "Nikdo nám nepomohl, zvládáme situaci vlastními prostředky," řekl Kasímí.

Odmítl přitom kritiku ochránců lidských práv, podle nichž Alžírsko uprchlíky deportuje za ponižujících podmínek. "Nejsme nacisté, v Alžírsku uprchlíci neumírají," řekl Kasímí.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od počátku roku do konce března zahynulo ve snaze dostat se přes Středozemní moře do Evropy téměř 500 migrantů.

Témata:  Alžírsko uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy