Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guatemala truchlí. Zemřel exprezident, který ukončil občanskou válku

Mayský chrám Velkého jaguára, Guatemala
Mayský chrám Velkého jaguára, Guatemala
Foto: Pixmac

Guatemala - Ve věku 72 let zemřel v pátek bývalý guatemalský prezident Álvaro Arzú, který měl stěžejní zásluhu na ukončení občanské války v zemi v polovině 90. let. O úmrtí exprezidenta, který byl v současnosti starostou guatemalské metropole, informovala dnes španělská agentura Europa Press. Podle serveru BBC Mundo byl Arzú jedním z nejvlivnějších politiků v zemi.

"Guatemala ztratila velkého muže, který zasvětil svůj život službě vlasti. Státník, vůdce a opravdový přítel," komentoval Arzúovo úmrtí současný prezident země Jimmy Morales na svém twitteru.

Arzú zemřel v pátek na infarkt, který utrpěl během hry golfu. Byl převezen do nemocnice v hlavním městě, kde posléze zemřel.

Álvaro Arzú byl prezidentem Guatemaly od ledna 1996 do ledna 2000. Krátce po nástupu do úřadu odvolal stovku zkorumpovaných důstojníků armády a sešel se s povstalci z Guatemalské národní revoluční jednoty (URNG). Tato organizace vznikla v polovině 80. let sloučením různých partyzánských skupin, které vedly v zemi občanskou válku od 60. let.

V březnu 1996 vyhlásili povstalci z URNG dočasný klid zbraní a týž rok v prosinci byly podepsány mírové dohody v Oslu. Občanská válka v Guatemale (1960-1996) si vyžádala na 200.000 obětí, většinou mayských indiánů, a asi 45.000 lidí zůstává nezvěstných.

Po odchodu z úřadu prezidenta se Arzú stal v roce 2004 už podruhé starostou hlavního města Guatemala, jímž byl dosud. Starostou metropole byl i v letech 1986 až 1990.

Témata:  Guatemala úmrtí politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy