reklama

Terčem "pravděpodobně izraelského" ostřelování se stala i vojenská základna Brigáda 47 v provincii Hamá v centrální části země, kde rakety zabily 26 bojovníků, upřesnila SOHR. Státní média informovala o "agresi", aniž upřesnila, kdo ji spáchal.

Izraelský ministr Jisrael Katz, odpovědný za činnost zpravodajských služeb, v armádním rozhlase tvrdil, že o "těchto událostech" není informován. Nicméně dodal, že "veškeré násilí a nestabilita v Sýrii je důsledkem snah Íránu vojensky se usadit v této zemi", a také varoval, že "Izrael nedovolí otevřít v Sýrii severní frontu", která by mohla ohrozit zemi.

Na několik syrských vojenských základen v provinciích Hamá a Halab (Aleppo) dopadly v neděli pozdě večer rakety. Oznámila to syrská státní televize, která útok označila za další "agresi" nepřátel Sýrie. Podle opozičního zdroje, který citovala agentura Reuters, se terčem střel stala mimo jiné vojenská základna sloužící jako náborové středisko pro šíitské milice podporované Íránem. Oficiální informace o škodách nebo obětech nejsou známy.

Zdroj ze zpravodajských služeb, který dění v Sýrii podrobně sleduje, Reuters řekl, že cílem úderů bylo patrně několik velících středisek jednotek podporovaných Teheránem. Útoky si podle tohoto zdroje vyžádaly desítky zraněných a mrtvých. Toto tvrzení však nebylo možné ověřit, uvedl Reuters.

Na syrské základny milicí podporovaných Íránem v minulosti opakovaně útočil Izrael. V tomto měsíci Izrael údajně podnikl úder na syrskou leteckou základnu v Homsu, zahynulo při něm sedm členů íránského personálu. Útok se sice připisuje Izraeli, ten to ale oficiálně nepotvrdil, ale ani nepopřel. Teherán pohrozil odvetou.

Izrael v minulosti několikrát zdůraznil, že nedopustí, aby v Sýrii stavěl základny znepřátelený Írán a pomáhal tam ve vyzbrojování radikálního libanonského hnutí Hizballáh, které stejně jako Teherán stojí ve válce na straně syrského prezidenta Bašára Asada. Loni v srpnu šéf izraelského letectva oznámil, že Izrael podnikl v Sýrii asi stovku náletů. Izraelská armáda ale podrobnosti o svých operacích většinou nezveřejňuje.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento měsíc prohlásil, že jeho země bude "proti Íránu v Sýrii nadále postupovat".