Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskvané demonstrují proti zablokování populární komunikační služby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Několik tisíc Moskvanů dnes v centru ruského hlavního města protestovalo proti omezování svobody internetu a proti rozhodnutí úřadů blokovat šifrovanou komunikační službu Telegram. Akce, povolená moskevskou radnicí, se obešla bez policejního zásahu, přestože počet účastníků převyšoval povolené množství. Na demonstraci se dostavil vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj.

Podle policejní zprávy na protestní mítink přišlo 7500 lidí, neoficiální informace hovoří až o 11.000. Moskevská radnice akci povolila s tím, že se jí smí zúčastnit nejvýš 5000 lidí. Účastníci nesli transparenty s nápisy žádajícími konec úředních zásahů do internetového provozu a zrušení cenzurního dozorového orgánu Roskomnadzor.

K demonstrantům promluvil protikorupční aktivista Navalnyj, který sám na sobotu svolal do Moskvy demonstraci proti chystané inauguraci staronového prezidenta Vladimira Putina. Úřady tuto akci nepovolily. Účast na dnešním protestu údajně policie Navalnému umožnila výměnou za slib, že sobotní protestní mítink nebude dál na sociálních sítích propagovat.

K účasti na dnešní demonstraci vyzval Moskvany tvůrce a majitel Telegramu Pavel Durov: "Budoucnost ruského internetu se nachází ve vašich rukou. Někdo může tvrdit, že demonstrace nic nezmění. Ale není tomu tak. Rusko je na rozcestí, cenzura v plném rozsahu ještě nebyla zavedena. Budeme-li nečinní, Rusko ztratí Telegram i další servery. Vaše aktivní účast může změnit běh dějin," dodal.

"Pokud používáte Telegram, podporujete svobodu slova a svobodný internet, přijďte na mítink," vyzvali organizátoři demonstrace. Postup ruských úřadů podle nich porušuje ústavu a základní lidská práva.

Příčinou dramatického konfliktu je rozhodnutí Durova nepředat státu navzdory soudnímu příkazu šifrovací klíč umožňující proniknout do zakódované komunikace uživatelů. Telegram, který má na 200 milionů uživatelů, má být podle soudního rozhodnutí v Rusku nedostupný, dokud požadavky úřadů na rozšifrování zpráv uživatelů nesplní. Durov ale takové požadavky odmítá jako protiústavní. Úřady naopak argumentují tím, že se podle nich přes Telegram domlouvají teroristé chystající útoky v Rusku.

Témata:  demonstrace v Rusku Rusko internet počítače

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy