Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští aktivisté se vydali na pochod, chtějí vyjádřit solidaritu s migranty

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vintimille (Francie) - Desítky evropských aktivistů dnes vyrazily z italsko-francouzských hranic na pochod, který má vyjádřit solidaritu s migranty. Jeho organizátoři chtějí napříč Francií po trase dlouhé 1473 km dojít až do Calais, jednoho ze symbolů úsilí přistěhovalců dostat se za lepším životem. Poté aktivisté hodlají pokračovat až do Londýna. Cílem pochodu je upozornit na osudy migrantů a vybrat peníze, které by jim pomohly.

Pět desítek lidí vyrazilo z italského pohraničního města Ventimiglia na hranici s Francií, což patří k dalším etapovým bodům, přes které se migranti z Afriky snaží po překonání Středozemního moře a Itálie dostat dál do nitra Evropy.

Pochod má mít 60 etap se zastávkami ve významných francouzských městech. Tento čtvrtek by měli aktivisté dorazit do Nice, 12. května mají být v Marseille, 24. května v Lyonu a 17. června v Paříži. Do Calais by měli dorazit 8. července.

Účast v pochodu přislíbil mimo jiné známý bouřlivák José Bové, který se dokázal stát i členem europarlamentu, kde působí od roku 2009. Bové v 80. a 90. letech vystupoval jako aktivista proti globalizaci a volnému obchodu. Například v roce 1999 se ve Francii na protest proti liberalizaci obchodu v zemědělství zúčastnil vandalského útoku na restauraci McDonald's.

"Cílem pochodu je hovořit s lidmi. Když půjdeme okolo, budeme jim vysvětlovat, že migranty je nezbytné přijmout," citovala agentura AFP Bového. "Stavěním zdí a jiných bariér životy lidí nezlepšíme. Jde o oběti válek, klimatických změn a ekonomické krize. Tito lidé jsou v pohybu, protože nemají jinou možnost," dodal.

Témata:  uprchlíci Francie migrace humanitární krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy