reklama

Vietnamský podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl v centru německé metropole unesen za bílého dne 23. července. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl v lednu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Německá i slovenská média začala v poslední době spekulovat o tom, že Slovensko mohlo být do únosu vědomě zapleteno, což ale jasně odmítl tamní bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák.

I tak dnes téma Merkelová a Pellegrini probírali. "Mluvili jsme samozřejmě také o zprávách, do jaké míry by případ únosu Vietnamce Thanha mohl souviset i s něčím na Slovensku," uvedla šéfka německé vlády. "Slíbil jsem maximální spolupráci německým úřadům. Německé straně dáme všechny informace, které po nás požadují," poznamenal Pellegrini.

O možném zapojení Slovenska se hovoří kvůli tomu, že Bratislava loni poskytla vietnamské delegaci při jejím cestě z Prahy do Bratislavy a následně do Moskvy vládní letecký speciál. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung také napsal, že tři dny po únosu Thanha cestovalo několika podezřelých pronajatým autem z Prahy do Bratislavy, kde zaparkovali u vládního hotelu. Tam se poté uskutečnila i pracovní schůzka vietnamských a slovenských politiků.

Před soudem zatím stanula jediná osoba spojená s únosem. V dubnu v německé metropoli začal soud se sedmačtyřicetiletým Longem N. H., který si podle obžaloby v Praze půjčil mikrobus, jenž byl posléze k únosu použit