Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinci poslali přes hranice papírového draka z hořlavou látkou, zažehli velký požár

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Demonstranti dnes z palestinského Pásma Gazy vyslali nad Izrael papírového draka z hořlavou látkou a zažehli tím rozsáhlý požár. Podle izraelských sdělovacích prostředků oheň hořel šest hodin a bojovalo s ním deset hasičských skupin. Šlo o největší požár vyvolaný v rámci protestů, které Palestinci zahájili na hranici Pásma Gazy 30. dubna a chtějí v nich pokračovat nejméně do poloviny května. Při zásazích izraelských vojáků přišlo o život přes 40 Palestinců.

Dnes vyslaný drak zapálil nejprve pole na jihu Izraele a oheň se rozšířil na pastviny a obdělávané pozemky u kibucu Beeri. Pod kontrolu se ho podařilo dostat až večer.

Oheň se rychle šířil díky podnebním podmínkám - na místě panuje sucho a horko a vane vítr. V jednom případě se vojákům hlídkujícím na hranici podařilo dorazit k zápalné látce hned po dopadu a uhasit ji.

Palestinci svůj protest nazvali Pochod návratu a chtějí jím poukázat na situaci uprchlíků a na jejich právo na návrat. Nejdramatičtější je situace většinou v pátek. Minulý pátek při protestech přišli o život čtyři Palestinci a 300 jejich spoluobčanů bylo zraněno.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael požáry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy