Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Damašku dorazily autobusy, které mají odvézt povstalce

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Na jih syrské metropole Damašku dnes dorazily autobusy, které mají na základě dohody s vládou z enklávy odvézt syrské povstalce. Někteří z bojovníků v další obléhané oblasti u města Homs se ale navzdory ujednání o evakuaci rozhodli dále bojovat, uvedla agentura Reuters s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Syrská státní televize přinesla záběry autobusů přijíždějících do vesnice Bajt Sahm, v úzkých uličkách obce bylo vidět desítky syrských vojáků. Očekává se, že region opustí asi 5000 bojovníků a jejich rodin, všichni by měli odjet do povstaleckých oblastí na severu Sýrie. Jedna skupina obyvatel již enklávu opustila v pondělí.

Jinou část stejné enklávy, která se stala v minulých týdnech terčem rozsáhlého bombardování, drží i nadále ve svých rukou bojovníci z Islámského státu.

Ve středu bojovníci ovládající region mezi městy Hamá a Homs, do kterého patří města Húla, Rastan a Talbísa a vesnice v jejich blízkosti, souhlasili s tím, že se vzdají. Někteří ale dohodu odmítli a ve středu večer i dnes ráno ostřelovali vládní oblasti, uvedla organizace SOHR.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.