Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejci jsou vděční za mír, jejich prezident má po summitu rekordní podporu voličů

Symbol, nebo skutečný průlom?
Symbol, nebo skutečný průlom?
Foto: Twitter

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in má po pátečním summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem rekordní podporu jihokorejské veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury Realmeter, podle nějž prezidenta podporuje 78,3 procenta voličů.

Po páteční vrcholné schůzce, na níž se Mun a Kim dohodli, že Severní a Jižní Korea budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, vzrostla Munova podpora o více než osm procentních bodů. Oba vůdci rovněž na summitu slíbili, že budou společně usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka let 1950-53.

Podle agentury Realmeter výsledky průzkumu odrážejí "rostoucí očekávání veřejnosti ohledně denuklearizace KLDR a nastolení míru na Korejském poloostrově". Agentura uvádí, že tak vysokou podporu neměl po prvním roce v úřadě žádný jihokorejský prezident.

"Munova podpora, která byla koncem loňského roku relativně nízká, vzrostla po zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu," řekl agentuře AFP Čong Han-ul z jiné společnosti pro průzkum veřejného mínění Hankook Research. Severní Korea se překvapivě rozhodla vyslat na únorovou olympiádu do Jižní Koreje své sportovce, roztleskávačky, umělecký soubor a delegaci vysokých představitelů. Následovaly další vstřícné kroky, které vyvrcholily summitem z minulého týdne.

Témata:  Jižní Korea politici Mun Če-in diplomacie průzkumy Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy