Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři jež měli v Sýrii vyšetřovat chemické útoky jsou zpět v Evropě

Chemické zbraně
Chemické zbraně
Foto: Pixabay

Damašek - Inspektoři Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kteří byli pověřeni vyšetřováním dubnového útoku na syrskou Dúmu, se vrátili ze Sýrie do Evropy. S odvolání na diplomatické zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. V Dúmě zemřelo při útoku na 40 civilistů a podle syrské opozice a některých západních zemí byly použity chemikálie, což popírá Damašek i spojenecká Moskva.

Inspektoři podle zdroje Reuters odebrali na dvou místech vzorky a hovořili se svědky. Vzorky budou prověřeny v laboratoři OPCW v Nizozemsku a poskytnuty k testům také dalším laboratořím, které s OPCW spolupracují. Výsledky jsou obvykle k dispozici do tří až čtyř týdnů. OPCW má za úkol pouze určit, zda byly použity zakázané chemické látky, nebo nikoli, a kdo je případně použil.

Útok byl spáchán 7. dubna a Spojené státy, Británie a Francie o týden později provedly odvetný raketový útok na vybrané cíle v Sýrii. Rusko vehementně popírá použití chemických zbraní v Dúmě a tvrdí, že symptomy lidí byly naaranžované, aby vypadaly jako zasažení chemickou látkou. Ruská delegace do sídla OPCW přivedla několik Syřanů, kteří měli tento výklad doložit. Několik členských států této organizace ale tehdejší schůzku OPCW bojkotovalo a postup Ruska označilo za hrubou propagandu.

Británie, USA, Francie, Německo a některé další země v prohlášení uvedly, že materiál odebraný na místě a dosavadní poznatky potvrzují výklad, podle nějž byly v Dúmě použity chemické zbraně.

Šéf OPCW Ahmet Üzümcü ve čtvrtečním rozhovoru s listem Financial Times řekl, že inspektoři budou některé oběti exhumovat, aby mohli z těl odebrat i biologické vzorky. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že inspektoři OPCW v Dúmě svou práci skončili.

Témata:  Sýrie chemické zbraně Organizace pro zákaz chemických zbraní Syrská krize zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy