Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl Kim na tajné návštěvě? Do Číny letělo tajemné letadlo

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Peking - Japonská a jihokorejská média spekulují, že Čínu navštívil vysoký severokorejský představitel, možná osobně vůdce Kim Čong-un. Letadlo severokorejské státní letecké společnosti Air Koryo přistálo v pondělí v čínském přístavu Ta-lien a dnes město zase opustilo, informovala agentura AP.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že přistání letounu doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Japonská stanice NHK zveřejnila záběr letadla severokorejských aerolinií, který byl údajně pořízen dnes na talienském letišti. Japonská tisková agentura Kjódó sdělila, že záhadný stroj již město opustil.

Severní Koreu a Ta-lien nespojují žádné pravidelné letecké linky, i když Severokorejci jsou ve zmíněném čínském přístavu častými návštěvníky a město hraje důležitou roli ve vzájemném obchodu, napsala agentura AP.

Kim Čong-un navštívil Čínu v březnu, jednalo se o jeho první zahraniční cestu od nástupu k moci v roce 2011. Peking a Pchjongjang návštěvu potvrdily teprve po Kimově návratu do vlasti.

Březnová návštěva se uskutečnila v rámci přípravy summitu Severní a Jižní Koreje, který se uskutečnil koncem dubna v demilitarizovaném pásmu mezi oběma korejskými státy.

V březnu jel Kim do Číny vlakem, tak, jako kdysi cestoval i jeho otec a předchůdce ve funkci Kim Čong-il, o němž bylo známo, že se bojí létat. Jaký vztah má Kim Čong-un k létání, je otázka. Ví se ale, že v mládí studoval ve Švýcarsku.

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

Témata:  Severní Korea Čína Kim Un-Čong diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy