Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán bude dál dodržovat jadernou dohodu bez ohledu na USA

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Írán bude dodržovat mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015 i poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Řekl to dnes v přímém televizním přenosu íránský prezident Hasan Rúhání, který se vyjádřil krátce po vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Pokud dosáhneme cílů dohody ve spolupráci s jejími dalšími účastníky, zůstane v platnosti. Tím, že Amerika opustila dohodu, oficiálně podkopala svůj závazek," řekl Rúhání. Podle něj má Trump za sebou "historii podemílání mezinárodních smluv".

Rúhání také upozornil, že Írán je připraven obnovit svoje jaderné aktivity po konzultacích s dalšími světovými mocnostmi, které se podílely na dohodě.

Írán po dlouholetém vyjednávání uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi - USA, Francií, Británií, Německem, Čínou a Ruskem - a s Evropskou unií. Cílem bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Témata:  Hasan Rúhání Donald Trump Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy