Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan poslal vzkaz německým politikům v čele s Merkelovou

Tayyip Erdogan
Tayyip Erdogan
Foto: NATO

Ankara/Berlín – Němečtí politici by si měli zachovat zdravý rozum. Takový vzkaz dnes poslal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan německé kancléřce Angele Merkelové.

Německý Spolkový sněm bude ve čtvrtek schvalovat rezoluci, která označuje za genocidu masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915. Ankara pojem genocida v souvislosti s vyvražděním 1,5 milionu Arménů odmítá. Turecká média uvedla, že Erdogan vyjádřil znepokojení nad tím, pokud německý parlament rezoluci přijme.

V samotném Turecku je označení arménská genocida trestné, Ankara proto kritizuje i další země, které o genocidě hovoří. Některé turecké organizace v Berlíně už kvůli tomu také plánují protesty. Turecké kořeny mají v Německu asi tři miliony lidí, Ankara je navíc důležitým spojencem při řešení evropské migrační krize.

Masakry Arménů za první světové války za genocidu oficiálně uznaly více než dvě desítky zemí, včetně Francie, Ruska nebo Argentiny. Příslušnou rezoluci přijal i Evropský parlament a také papež František loni hovořil o genocidě.

Při masakrech Arménů v Osmanské říši přišlo v roce 1915 o život přibližně 1,5 milionu příslušníků této křesťanské menšiny. Mezi historiky i dalšími odborníky panuje široká shoda, že šlo o genocidu, tedy cílenou snahu o likvidaci určitého etnika.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Německo Arménie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy