Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara chce vylepšit vztahy s Moskvou, Erdogan ale neví jak

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Ankara by chtěla vylepšit své vztahy s Moskvou, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však netuší, jak by měl vypadat první krok ani co vlastně Rusko očekává.

Prezident Turecka tak reagoval na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který o potřebě prvního kroku ze strany Ankary hovořil během návštěvy Řecka koncem minulého týdne.

Putin tehdy řekl, že stále nechápe, proč Turci ruský stroj sestřelili. Ankaře kladl za vinu i zabití jednoho z obou pilotů, kteří se při incidentu katapultovali. Jednoho z členů posádky zastřelil turecký ozbrojenec, který bojoval po boku menšinových turkmenských povstalců v Sýrii.

Erdogan soudí, že by obě strany měly spolupracovat na úsilí o zlepšení vzájemných vztahů. Erdogan na dnešní tiskové konferenci v Izmiru řekl, že je znepokojen tím, jak byly vztahy mezi oběma zeměmi obětovány kvůli "chybě pilota".

Odkazoval tak na loňský listopad, kdy turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér Su-24 nad turecko-syrskou hranicí. Ankara tvrdí, že letoun pronikl do tureckého vzdušného prostoru a že jej před zásahem varovala. Moskva to popírá. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou od té doby na bodu mrazu.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy