Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pásmo Gazy opět vře, stovky Palestinců protestují

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Několik set Palestinců se shromáždilo u hranice mezi palestinským Pásmem Gazy a Izraelem k dalšímu protestu proti Izraeli. Agentura AP připomněla, že palestinský Hamás, který pásmu vládne, uvedl, že za tři dny se bude konat pochod desítek tisíc lidí, kteří překročí hranici a vstoupí do Izraele.

Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár tento týden řekl, že dav nebude ozbrojen a bude protestovat v klidu. Popsal ho ale jako "hladového tygra".

Protesty začaly koncem března a mají trvat nejméně do výročí vzniku Izraele, které připadá na 14. květen.

Podle agentury Reuters při minulých akcích přišlo o život 43 Palestinců a na 1700 osob bylo zraněno. Reuters také oznámil, že dnes byl jeden palestinský demonstrant postřelen.

V minulých případech Palestinci na izraelské vojáky střežící hranici házeli zápalné lahve a kamení a přes hranici také pouštěli draky s hořlavinami, aby způsobili požár. V jednom případě se jim to podařilo a Izraelci s plameny bojovali mnoho hodin.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Palestina demonstrace Izrael násilí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy