Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř polovině Slováků se stýská po socialismu

Muzeum železné opony Valtice
Muzeum železné opony Valtice
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Bratislava - Na Slovensku nadále převažuje nostalgie po životě v období socialismu, byť stoupá podíl obyvatel země, podle nichž se v současnosti žije lépe. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který pro nevládní Konzervativní institut M.R. Štefánika provedla agentura Focus.

Letos v dubnu 42,6 procenta respondentů uvedlo, že lidem se žilo lépe před pádem komunistického režimu v tehdejším Československu v roce 1989. Naopak zhruba třetina (32,1 procenta) dotazovaných si myslí, že lépe se žije v současnosti.

Podle institutu byl v roce 2001 rozdíl mezi oběma tábory ještě větší. Tehdy život před takzvanou sametovou revolucí upřednostňovalo v sondáži až 61,9 procenta dotazovaných, opačný názor mělo jen 12,8 procenta obyvatel.

Na Slovensku v posledních letech stoupla životní úroveň, když se zvýšila průměrná mzda a naopak nezaměstnanost klesla na historické minimum.

Nostalgie po životě před rokem 1989 je oproti průměru vyšší u starších obyvatel, dále u respondentů s nižším vzděláním a u nekvalifikovaným pracovníků. Z hlediska volebních preferencí jde hlavně o voliče vládních stran Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a Slovenské národní strany.

Témata:  Slovensko průzkumy komunismus lidé historie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy