Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém Indických nemocnic: Tisíce lidí nakaženo virem HIV z kontaminovaných krevních transfuzí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Bombaj - Podle oficiálních zpráv se v posledních 17 měsících v Indii nakazilo 2 234 lidí virem HIV. A to tak, že v nemocnicích dostali transfuzi s kontaminovanou krví.

I když mají všechny nemocnice v Indii ze zákona nařízené kontrolu transfuzí s krví na HIV, ale i hepatitidu B, C a další různé infekce, realita je úplně jiná. Mnoho nemocnic po celé zemi kontrolu vůbec neprovádí, možná kvůli nedostatku finančních prostředků.

"Jedna taková zkouška stojí 430 korun a většina nemocnic v Indii nemá zkušební zařízení pro kontrolu krve," řekl Chetan Kothari serveru BBC. "Dokonce i v Bombaji mají pouze tři soukromé nemocnice technologie na detekci HIV. I největší vládní nemocnice tuto technologii nemá," dodal.

Indie má celkem 2,1 milionu obyvatel, kteří mají buď HIV nebo AIDS, což je jeden z důvodů, proč by u nich měl být test krve tak důležitý. Od roku 2007 toto číslo kleslo o 100 tisíc, ale pořád se jedná o velké číslo a boj proti nakažení virem je pomalý a málo účinný.

Témata:  Indie HIV (RNA virus z rodu lentivirus) lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy