Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanská válka v Jemenu trvá, nejméně 115 mrtvých za posledních 48 hodin +VIDEO

Armáda Saúdské Arábie
Armáda Saúdské Arábie
Foto: army.mil

Saná - Nejméně 115 lidí zemřelo za poslední dva dny při bojích mezi provládními silami a šíitskými povstalci v západním Jemenu. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na vládní zdroje. Další desítky osob na obou stranách konfliktu byly raněny. Provládní jednotky převzaly kontrolu nad některými oblastmi, které dříve na západu země drželi povstalci.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy.

Húsíové ovládají většinu severní části země, včetně hlavního města Saná. Přes hranice vypálili už desítky raket na cíle v Saudské Arábii.

Saúdská Arábie kvůli bombardování v Jemenu dlouhodobě čelí kritice ochránců lidských práv, kteří upozorňují na vysoký počet civilních obětí. Rijád to dlouhodobě odmítá.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army válka násilí zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy