Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarský Jobbik nově povede umírněný Tamás Sneider

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Novým předsedou radikálního nacionalistického Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) se dnes stal Tamás Sneider. Podle agentury MTI byl vnímán jako umírněnější ze dvou kandidátů, kteří se o funkci po Gáborovi Vonovi ucházeli. Vona se vedení strany i poslaneckého mandátu vzdal po dubnových volbách, v nichž drtivě zvítězila strana Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Sneider získal na dnešním volebním sjezdu 54 procent hlasů, jeho protikandidát László Toroczkai 46 procent, informoval podle MTI mluvčí Jobbiku Ádám Mirkóczki. Vyloučil zároveň, že by vzhledem k těsnému vítězství Sneidera hrozil radikálně nacionalistické straně rozkol. Jasná výhra jednoho z kandidátů se podle Mirkóczkiho stejně nečekala, neboť soupeřili dva "velmi silní" kandidáti.

Dosavadní předseda radikálních nacionalistů Gábor Vona rezignoval na svou funkci předsedy i na poslanecký mandát krátce po dubnových parlamentních volbách. Jobbik v nich sice skončil druhý, v zákonodárném sboru, který má 199 křesel, obsadil ale jen 26 křesel. Koalice strany Fidesz premiéra Viktora Orbána a křesťanských demokratů (KDNP), která volby vyhrála, získala 133 mandátů.

Podle agentury MTI byl 45letý Sneider, který se v souboji s Toroczkaiem nakonec prosadil, vnímán jako jako umírněný kandidát. László Toroczkai je starostou jihomaďarského města Ásotthalom, které leží u srbské hranice. Do širšího povědomí maďarské veřejnosti se dostal v roce 2015 v souvislosti s migrační krizí. Kvůli rostoucímu počtu uprchlíků přicházejících tehdy do Maďarska po takzvané balkánské stezce přes Turecko, Řecko, Makedonii a Srbsko patřil k nehlasitějším zastánců výstavby plotu na maďarsko-srbské hranici. Značnou pozornost světových médií Toroczkai před třemi lety vyvolal akčním videem, na kterém odrazoval migranty od toho, aby procházeli Maďarskem.

Předloni Ásotthalom pod Toroczkaiovým vedením zakázal stavbu mešit, činnost muezzinů a nošení muslimských závojů a šátků, jako jsou burky nebo čádory. Příslušnou vyhlášku později maďarský ústavní soud zrušil.

Témata:  Jobbik Maďarsko politici politické strany

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy