reklama

"Tento krok Spolkového sněmu může zatížit turecko-německé vztahy," sdělil turecký premiér Binali Yildirim. Vraždění považuje za "běžné incidenty, které se staly v podmínkách první světové válku a mohly se přihodit v jakékoli jiné zemi a společnosti". Prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý vyjádřil v souvislosti s rezolucí znepokojení.

V textu mají být masakry Arménů v osmanské říši z roku 1915 označeny za genocidu. V Turecku je tato terminologie pro označení událostí z roku 1915 trestná. Masakry Arménů za první světové války považuje za genocidu více než 20 zemí.

Arménský prezident Serž Sargsjan v rozhovoru s německým listem Bild řekl, že doufá, že němečtí poslanci události z roku 1915 jako genocidu uznají a nenechají se zastrašit Tureckem. "Nebylo by správné nepojmenovat genocidu genocidou Arménů jen proto, že to rozhořčuje hlavu nějakého státu," sdělil Sargsjan s odkazem na Erdogana.

Německý parlament měl o rezoluci hlasovat už v únoru, ale návrh byl stažen z obav nepoškodit vztahy s Tureckem před dohodou o omezení přílivu uprchlíků do Evropy. Některé turecké organizace chystají kvůli rezoluci v Berlíně protesty.

Yildirim dnes také řekl, že Turecko kvůli hlasování v Německu nehodlá dohodu s EU o uprchlících vypovědět. K tomu Sargsjan řekl, že není třeba se obávat, že hlasování parlamentu tuto dohodu zpochybní, neboť smlouva je podle prezidenta beztak křehká "a s partnerem jako je Turecko ji bude obtížné dlouhodobě naplňovat".