Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při vznícení elektromobilu Tesla uhořel řidič

Nabíjecí stanice pro elektromobily
Nabíjecí stanice pro elektromobily
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bern - Požár po tragické nehodě elektromobilu vyrobeného společností Tesla, při které minulý týden ve Švýcarsku zahynul německý řidič, možná způsobily přehřáté baterie. Domnívají se to hasiči, kteří tuto verzi nyní prověřují, napsal deník Schwäbische Zeitung. Automobilka se k této možnosti zatím nevyjádřila, již dříve ale uvedla, že má zájem na objasnění tragédie.

Řidič tesly minulý čtvrtek v kantonu Tessin z neznámých důvodů ztratil kontrolu nad řízením a narazil do středových svodidel; vůz se po srážce převrátil a vzňal.

Švýcarští hasiči předpokládají, že za vznícení může přehřátý lithium-iontový akumulátor. Přehřátí mohlo podle hasičů nastat tak, že vlivem nárazu se v akumulátoru spustil nekontrolovatelný termický proces a baterie se po dosažení kritické teploty vzňala.

Řidič tesly jel v době nehody podle médií vysokou rychlostí, zda byl puštěný autopilot, známo není. Během používání této funkce, kterou jsou vybaveny také jiné autonomní vozy, se již stalo několik vážných nehod i s úmrtími. Shodou okolností v pátek narazila tesla, konkrétně Model S, v americkém Utahu do kamionu. Řidička vypověděla, že měla puštěné automatické řízení a v době nehody se věnovala svému mobilnímu telefonu.

Témata:  Tesla Motors Švýcarsko úmrtí elektormobily požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy