reklama

"Duší a krví vás vykoupíme, mučedníci," znělo ze smutečního průvodu, který se konal ve městě Chán Júnis na jihu enklávy.

V Gaze přišlo na pohřeb osmiměsíční Laily, jejíž tělíčko bylo zabaleno do palestinské vlajky, několik set lidí. Děvčátko zemřelo poté, co se nadýchalo slzného plynu. Tuto příčinu smrti ale s odkazem na zdravotnické zdroje odpoledne zpochybnila agentura AP. Uvedla, že dítě mohlo zemřít na následky nemoci, nikoliv v důsledku nadýchání slzného plynu. Podle nejmenovaného zdravotníka holčička totiž trpěla vrozenou chorobou.

"Nechte ji u mě, je příliš brzo na to, aby odešla," vzlykala matka holčičky, s bezvládným tělíčkem přitisknutým k hrudi.

Babička dívky dříve v nemocnici uvedla, že dítě bylo vystaveno izraelskému slznému plynu, když bylo s rodinou ve stanovišti demonstrantů u hranice východně od Gazy. Poté, co se rodina vrátila domů, dítě přestalo brečet. Babička ho vzala k lékaři a ten konstatoval smrt.

Většina z demonstrujících Palestinců se v pondělí soustředila v okolí stanů, ale skupinky mladíků se přiblížily k plotu s cílem zapálit pneumatiky a házet po vojácích kameny. Izraelské bezpečnostní složky na demonstranty střílely ostré náboje.

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes na palestinských územích vyhlásil generální stávku a tři dny smutku.