Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm afghánských uprchlíků se utopilo v moři, tři z nich byly děti

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Istanbul - Nejméně sedm afghánských migrantů, včetně tří dětí, se v noci na dnešek utopilo v Egejském moři, když se z Turecka pokoušeli na lodi dostat na řecký ostrov Lesbos. Turecká pobřežní stráž, kterou zalarmovali rybáři, zachránila 13 osob. Bylo mezi nimi 12 Afghánců a zřejmě pašerák lidí, který pochází z Íránu. Informovala o tom agentura AP.

Migranti vypluli z pobřežní oblasti v provincii Çanakkale na západě Turecka, šestimetrová laminátová loď se ale začala potápět. Turecká pobřežní stráž při akci nasadila záchrannou loď a helikoptéru.

Přiliv běženců z Blízkého východu do Řecka se od roku 2016 díky dohodě EU s Tureckem výrazně snížil. Po uzavření takzvané balkánské trasy volí většina migrantů delší a nebezpečnější cestu ze severní Afriky do Itálie.

Turecko loni podle oficiálních údajů zmařilo 45.000 Afghánců pokus dostat se do Řecka. Letos jich dosud zachytilo o 3000 méně. Nejčastěji se z Turecka do Řecka pokoušejí dostat Syřané, které následují právě Afghánci.

Témata:  uprchlíci Turecko moře Imigranti z Afriky a Blízkého Východu migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy