Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indii ročně zemře 240 tisíc dívek do pěti let

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí/Londýn - Zhruba 239.000 dívek ve věku do pěti let umírá každý rok v Indii, protože se o ně dostatečně nepečuje. Uvádí to studie zveřejněná v lékařském časopise The Lancet, podle níž jde o výsledek diskriminace ženského pohlaví. Ročně tak země přichází o obyvatelstvo o stejném počtu, jako má například okres Olomouc.

Údaj přitom nezahrnuje úmrtnost dětí před narozením. Kvůli možnosti lékařského zjištění pohlaví dítěte chodí ženy v Indii, i když je to nelegální, často na potrat, když se dozvědí, že očekávají holčičku. Podle odhadů je tak už nyní v druhé nejlidnatější zemi světa o 63 milionů méně žen než mužů.

"Diskriminace dívek jim nejenže neumožňuje se narodit, ale může i uspíšit smrt těch, které se již narodily," napsal spoluautor studie Christophe Guilmoto. Rovnost mezi pohlavími není podle něho jen o právu na vzdělání, zaměstnání nebo politické zastoupení, ale také o láskyplné péči, zajištění očkování a dostatečné výživě.

Jde o první zprávu o úmrtích, jimž by se dalo snadno předejít, pokud by se k dívkám jejich rodiče chovali stejně jako k chlapcům. Poukazuje nejen na nepřirozený nepoměr úmrtí mezi pohlavími, ale porovnává také demografické údaje OSN z 46 zemí světa, kde k diskriminaci podle pohlaví nedochází.

Výzkumníci zjistili, že vysokou nadměrnou úmrtnost u dívek mladších pěti let vykazovalo 29 z 35 indických států. Vesměs je situace nejhorší v severní Indii, a to v přelidněných chudých venkovských oblastech s nízkou mírou vzdělání a vysokou porodností. V některých částech států Rádžasthán a Bihár dosahuje úmrtnost dívek 30 až 50 procent.

"Přibližně 22procentní míra celkové úmrtnosti u žen ve věku do pěti let je důsledkem předsudků kvůli pohlaví," uvedli autoři studie na stránkách Mezinárodního ústavu pro aplikovanou systémovou analýzu (IIASA).

Témata:  Indie ženy děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy