Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V bojích o město Faráh zahynulo 300 členů Tálibánu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Afghánské bezpečnostní složky odrazily útok povstalců Tálibánu na provinční metropoli Faráh na západě země a převzaly kontrolu nad městem. Podle guvernéra provincie Abdul Basira Salangiho v bitvě o město zahynulo více než 300 bojovníků Tálibánu a o život přišlo také nejméně 25 vládních vojáků a pět civilistů. Informovala o tom dnes agentura AP.

Tálibán zahájil rozsáhlou ofenzivu s cílem dobýt město Faráh, které je metropolí stejnojmenné provincie, v noci na úterý. Povstalci na město zaútočili z několika různých stran, přepadli a obsadili řadu kontrolních stanovišť na předměstích Faráhu a intenzivní boje se odehrávaly po celé úterý.

"Nejprve v úterý 1000 povstalců Tálibánu napadlo obce kolem Faráhu a následně se k ofenzivě přidalo dalších 1000 rebelů," uvedl guvernér Salangi.

Na pomoc Faráhu bylo vysláno afghánské vojenské letectvo a další posily, kterým se podařilo dostat město zpět pod kontrolu. "Tálibán byl nucen kolem půlnoci opustit město poté, co dorazily posily z Herátu a Kandaháru," sdělil mluvčí afghánské armády Árif Rizáí. Podle něj afghánskou armádu přišli podpořit i vojáci NATO, kteří nyní střeží místní letiště.

Afghánské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Faráh byl již vyčištěn od povstalců. Afghánští vojáci se nyní snaží vytlačit rebely dál od města. Údaje o počtu obětí nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Obě strany afghánského konfliktu často ztráty v řadách protivníka nadsazují.

Poslanec provincie Faráh v afghánském parlamentu Muhammad Sarvár Usmání prohlásil, že lidé ve městě se snaží vrátit zpět k běžnému životu. "Obchody jsou dnes otevřené a lidé jsou zpátky v ulicích," řekl podle agentury AP Usmání. Agentura AFP nicméně napsala, že většina obchodů, školy i úřady ve Faráhu zůstávají nadále zavřené.

Provincie Faráh hraničí s provincií Hílmand, jež je baštou Tálibánu a hlavním producentem opia a heroinu, které se také přes odlehlou, řídce osídlenou provincii Faráh pašují do Íránu. V posledních měsících byla provincie Faráh dějištěm tvrdých bojů, při nichž přišly o život stovky afghánských policistů a vojáků, napsala agentura Reuters.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy