reklama

"Přijeli, aby ho zabili," řekl místním médiím prokurátor Fernando Valenzuela. Vyloučil tak, že by šlo o loupežné přepadení. Skupina ozbrojenců v úterý dopoledne přijela k Huertově domu a zatarasila mu dodávkou cestu, když se chystal odjet ve svém BMW. Muži na něj pak několikrát vystřelili. Huerta, který měl vlastní pořad v rozhlase a dělal též zpravodajství v místní televizi, střelným zraněním podlehl.

Podle organizace Reportéři bez hranic je Mexiko jednou z nejnebezpečnějších zemí pro novináře. Letos jde již o čtvrtý případ zabitého novináře v Mexiku, loni jich tam bylo zavražděno 12. Úterní vražda se stala přesně rok poté, co byl na severozápadě Mexika zastřelen uznávaný novinář píšící o obchodu s drogami Javier Valdez.

Za šest let vlády současného prezidenta Enriqueho Peni Nieta bylo v Mexiku zavražděno 43 novinářů. Vysoká kriminalita, za níž stojí většinou válka drogových gangů, výrazně snížila popularitu nynější vládní strany. Její kandidát nemá podle průzkumů šanci vyhrát prezidentské volby, které se konají 1. července.